فیلتر شنی

استفاده از صافیهای شنی یکی از قدیمی ترین روشهای بکارگرفته شده در تصفیه آب می باشد. صافی شنی اگر به درستی طراحی و ساخته شود، آب تصفیه شده با کیفیت بالا بدست می دهد. آب ورودی به داخل دستگاه بر روی بستر شنی آن پخش می شود. در حین عبور آب از میان بستر شنی، ذرات ناخالصی بر روی سطح شن ها باقی می ماند و آب صافی شده به بیرون هدایت می شود.
 صافیهای شنی عمدتا برای شفاف سازی آب آشامیدنی استفاده می شود در حالیکه صافیهای کربن فعال به منظور حذف طعم و بوی نامطلوب آب و برخی ترکیبات ارگانیک به کارگرفته شده و همچنین قابلیت حذف مقادیر متفاوتی از آهن، سرب، منگنز، مس و جیوه را دارند.
صافیهای تحت فشار، متداولترین صافیهای تصفیه آب به شمار می روند که دارای مزایایی همچون سرعت بالای تصفیه، حجم اشغالی کم، هزینه پایین و افت حرارتی کم آب، پس از فرایند آهک زنی گرم می باشند.
بدنه فلزی صافی تحت فشار، استونه ای شکل است و بستری از ذرات دانه ای را در بر می گیرد. آبی که باید تصفیه شود، وارد قسمت بالایی صافی می شود از بستر صافی عبور می کند و سپس در قسمت پایین صافی جمع آوری و به مصرف می رسد. تجمع ذرات معلق در بستر صافی، عامل افزایش افت فشار آب، طی عبور از صافی می باشد. هرگاه افت فشار بیش از حد معین شد، صافی از مسیر تصفیه خارج و شستشو می شود. برای شستشوی صافی جرِِیان آب معکوس می گردد، تا ضمن منبسط شدن، بستر آلودگی های صافی زدوده شود.
به طور معمول جنس بستر صافیهای تحت فشار شن، سنگ سیلیس یا آنتراسیت  می باشد. که بر حسب نیاز مورد استفاده قرار می گیرد.
بسته به آبدهی، صافیهای تحت فشار به دو صورت عمودی و افقی، طراحی و ساخته می شوند.













 
انواع صافی:
⦁ تکی یا دوبلکس
⦁ دستی و یا اتوماتیک
فیلتراسیون:
مهمترین و عمومی ترین روشی که جهت حذف کدورت و مواد معلق از آب استفاده می گردد با توجه به شرایط کار و شدت جربان و شدت آلودگی آب صافیها طراحی و ساخته می گردند.

صافی تحت فشار عمودی
آب مورد استفاده در مصارف آشامیدنی و صنعتی عموما دارای املاح و مواد معلق است. حذف مواد معلق در اینگونه موارد با استفاده از صافیهای تحت فشار از نوع شن سیلیس، کربن اکتیو و دیاتومیت میسر می باشد. بدنه هر صافی از ورق فولادی بر اساس استاندارد ASME ساخته می شود و هر دستگاه شامل دریچه های بازدید و آدم رو ، شبکه لوله کشی برای آب ورودی، آب صافی شده و تخلیه می باشد. پایه های فلزی جهت استقرار برروی فونداسیون، نازلهای برنجی مخصوص در قسمت جمع آوری و پخش کننده های آن در قسمت توزیع در صافیهای سیلیس، و کربن اکتیو تعبیه می گردند. بستر سیلیس در صافی های شنی، با دانه بندی مختلف از قطر 0.5 تا 12 میلیمتر به طور یکنواخت تغییر می نماید. در برخی مصارف به آب جریانی قبل از ورود به صافیهای شنی، مواد منعقد کننده نظیر سولفات آلومینیوم بصورت محلول تزریق می شود و بدین ترتیب حذف مواد معلق با سهولت بیشتری صورت می گیرد. در مواردی که مصرف آب برای شرب باشد جهت حذف طعم، بو و رنگ نامطبوع آب، از صافی کربن اکتیو استفاده می شود. صافی های دیاتومیت بدلیل استفاده از اندازه میکروسکوپی دانه ها، درخشندگی خاصی در آب تصفیه شده ایجاد نموده و در سیستمهای آب شرب و استخر توصیه می گردند. تعداد دفعات شستشوی معکوس در این گونه صافیها بیش از نوع شنی و یا کربن اکتیو می باشد. از جمله صافیهای دیگر میتوان به انواع صافی خانگی جهت استفاده در منازل، صافی سرامیکی، صافی کارتریج و میکروفیلتر که در صنایع دارویی بکار می روند ، اشاره نمود.


 
خصوصیات صافیهای تحت فشار:
⦁ بدنه این صافیها باید 5 بار فشار را به خوبی تحمل کنند.
⦁ پوشش داخلی بدنه صافی متشکل از دو لایه اپوکسی باشد.
⦁ سطح خارجی بدنه صافی با ضدزنگ و رنگ روغن مناسب پوشیده شود.
⦁ هر دستگاه مجهز به دریچه های بازدید پایین و بالا، فشارسنج و شیر تخلیه هوا باشد.
⦁ بسته به شرایط آب خام و کیفیت آب مورد نیاز، بستر صافی از چند لایه شن طبقه بندی شده، سیلیس یا آنتراسیت باشد.
⦁ لوله کشی دستگاه در اندازه مناسب، به صورت نیمه اتوماتیک و یا دستی انجام شود.

طریقه راه اندازی فیلتر شنی :
بعداز نصب دستگاه جهت را اندازی آن، به شرح زیر عمل كنید:
1. مابع كلر را به طریقه زیر تهیه و از طریق دریچه ورودی به داخل فیلتر (بر روی بستر) می‌ریزیم. به ازاء هر مترمكعب از حجم تانكر 15 گرم (پودر كلر 70%) را در آبی به حجم 10 حل می‌نماییم و در داخل تانكر می‌ریزیم.
2. هواگیری :جهت كار كرد بهتر فیلتر باید آن را هواگیری نمود. برای اینكار آب از مسیر پائین وارد مخزن شود و هوای موجود در میان بستر را به طرف بالا هدایت نماید و سبب تخلیه هوای گردد.
3. سپس هواگیری رادوباره ادامه می‌دهیم تا كلر موجود در فیلتر تمیز گردد.

زمان شستشوی فیلتر شنی:
جهت معین كردن زمان شستشو، می‌توان بر حسب تجربه از اختلاف فشار سنجهای موجود بر روی ورودی و خروجی دستگاه استفاده نمود

شستشوی فیلتر شنی:
بر حسب مقدار مواد معلق موجود در آب و دبی ورودی، بعد از مدتی بستر دستگاه اشباع می‌گردد. در این موارد اپراتور دستگاه به شیوه زیر عمل نماید:
1. بستن كلیه شیرها
2. شستشوی اولیه فیلتر
3. شستشوی ثانویه فیلتر
4. كاركرد عادی فیلتر

نگهداری فیلتر شنی:
1. حداقل دمای محل نصب و نگهداری دستگاه باید بیشتر از 4 درجه سانتیگراد باشد.
2. به شستشو و احیاء بستر دستگاه توجه لازم گردد.
3. در طی حمل و نقل دستگاه احتیاط كامل و لازم صورت بگیرد.
4. به اطلاعات فنی دستگاه مثل فشار و دبی كار توجه شود.
5. بستن سریع شیر فلكه بعد از خروجی دستگاه می‌تواند باعث صدمه زدن به دستگاه گردد. لذا از این كار جلوگیری به عمل آوردید.
6. از سفت نمودن بیش از حد لوله و اتصالات دستگاه خودداری نمایید.
7. بطور مستمر شیر چندكاره را كنترل و سرویس نمایید.
8. هنگام نصب دستگاه توجه داشته باشید كه محل قرار گرفتن پایه‌ها بر روی زمین محكم باشد. تا از فرو رفتن آنها در زمین و در نتیجه فشار بر روی لوله‌های ورودی و خروجی جلوگیری به عمل آید.
9. حبس هوا در بستر دستگاه سبب اتلاف ذرات بستر می‌گردد. لذا به تخلیه هوا در هنگام راه‌اندازی دستگاه توجه خاصی نمایید.
10. در صورتیكه فیلتر در ایام تابستان بیش از سه روز بدون تخلیه آب باقی بماند، لازم است قبل از ورود فیلتر به مدار، شستشوی آن مورد توجه قرار گیرد. اگر به خاطر عدم وجود آب كافی امكان شستشو نباشد، در آن صورت لازم است كه فیلتر قبل از ورود به مدار ابتدا از آب خالی گردیده دوباره از آب پر گردد. و به مدت سه دقیقه یا بیشتر شستشوی فیلتر صورت بگیرد.
11. دستگاه در مكانی سرپوشیده نصب و نگهداری شود.